Според Васил Гарнизов Пеевски е проблем и затова с "имперски хватки" планират да му вземат главата

„Наблюдаваме нещо много странно – след осем месеца протести, три - четири месеца нямаме, а сега това име отново се поставя на масата. Прилича на театър на абсурда, но не е, коментира социологът Андрей Райчев в „Здравей, България”. 
 
Според него номинирането на Делян Пеевски за евродепутат трябва да бъде разгледано от няколко гледни точки. 
 
„Първата гледна точка - Лютви Местан млад и нов лидер, който все още не се е утвърдил, сянката на Доган стои зад него. Местан трябва да махне някакси Пеевски, но без да бъде изхвърлен. По този начин той маха важна и неприятна част от своето наследство. Пеевски ще излезе от българската политика и получава вид възнаграждание”, посочи социологът.
 
Втората гледна точка според него е гледната точка на Пеевски:
 
„Очевидно е, че пак ще събере протестиращи и агресия. Но целия преход се състои в символично насилие и самонасилие, като свърши преходът това символично насилие и самонасилие спира. Пеевски отказва символичното самонасилие и казва - „не сте вие моралната инстанция, пред която ще се отчитам. Вие сте боклуци и си мълчете там”, обясни Андрей Райчев.
 
Според третата гледна точка – тази на обективния анализ, това ще поляризира страната, центристките формации от типа на тази на Бареков спадат, заяви социологът.
 
Политологът Васил Гарнизов обобщи явлението „Пеевски” като проблем:
 
„Той първо е проблем на общуването и на доверието между управляващи и общество, на второ място е проблем вътре в управляващата коалиция и трето - Лютви Местан показва вече, че Пеевски е проблем и в ДПС. Следователно трябва със стари имперски хватки не да му се вземе главата, а да се изпрати с почести в Брюксел”.
 
Какво ще се случи според Андрей Райчев и Васил Гарнизов на предстоящите избори за евродепутати, има ли значение кой колко гласа ще вземе и тест за какво е това – гледайте във видеото.