Само в центъра на столицата има над 400 нарушения

Стотици нарушения на политическите партии са констатирани броени дни преди евровота. Проверката ни показа, че плакати с лицата и изборните послания на различни кандидати за евродепутати масово се намират там, където не им е мястото.

 

Намираме се в една от печатниците, където се подготвят предизборни рекламни материали. Проблемът е, че излизайки от печатницата, някои плакати се озовават по електрически табла, спирки, телефонни кабини, дървета, паметници - все места откъдето лицата на кандидатите за евродепутате не би трябвало да ни се усмихват.

 

Само в центъра на столицата има над 400 нарушения. Подобно е положението в редица градове на страната.

 

Красиво изрисуваните електрически табла са едно от нещата, които радват очите на жителите и посетителите на София. Днес обаче някои от тях осъмнаха така - облепени с рекламни плакати на политически партии. Колко са красиви сега, е въпрос на вкус.


Освен че разлепването на изборни и каквито и да било други рекламни материали и обяви може да не е по вкуса на всеки, на някои места не е и разрешено. Въпросът е - след като се озоват там, какво се прави?


„Всеки един може да подава в рамките на кампанията сигнали до районните избирателни комисии свързани с агитацията”, обяснява Иво Пенев от Столичния инспекторат.


Районните избирателни комисии са тези, които могат да наредят премахването на материалите-нарушители.


„Повечето партии са нарушили тези правила, като формата на разпространение е така най-различна. В това число и лепенето на плакатите, което е така най-неприятната част от нарушенията”, твърди още Иво Пенев.


Както можем да се досетим обаче, плакатите нарушители далеч не са само в столицата.
„Практиката показва, че партиите не си почистват агитационните материали и тази година срокът е удължен за това действие”, заяви Атанас Димитров – секретар на община Хасково.


Задължение на всяка партия е да изчисти рекламата си след евровота - тоест, след 25-и май. Ако ли не, ще бъдат глобени от 1000 до 5000 лева.

 

Кой? В Европа. Екипите на Нова подготвят специална програма в седмицата преди вота и в деня на изборите.


Повече по темата гледайте във видеото.