От ЦИК дадоха финални и официални инструкции

От Централната избирателна комисия направиха демонстрация какви стъпки да следваме, за да бъде вотът ни действителен, гласът ни – зачетен на изборите за европарламент.

 

В изборната секция отиваме с лична карта или паспорт. От комисията пред нас откъсват бюлетина от кочан и слагат печат на гърба й. С нея влизаме в тъмната стаичка. 

 

Избирателят може да отбележи своя вот само със знак „Х” или „V” и с химикал, пишещ със син цвят.

 

В квадратче отбелязваме гласа си за предпочитаната партия, коалиция или независим кандидат. В кръгче пък избираме личност от самата листа, ако не сме съгласни с нейната подредба, което представлява така наречената преференция. Тя не е задължителна. 

 

Ако пък избирател се обърка и попълни няколко кръгчета, преференцията няма да се зачете. Но вотът за листата ще е валиден. 

 

От ЦИК увериха, че това не носи риск за контролиране на вота, например чрез отбелязване на една и съща комбинация от цифри в кръгчета.

 

След като гласуваме, трябва да сгънем бюлетината, така че да скрием вота си. Но да оставим възможност от комисията да откъснат от нея номера долу вдясно. След като й поставят втори печат на гърба, можем да я пуснем в урната.