Сега имаме възможност да променим целия Европейския съюз, смята лидерът на ПЕС

„Аз няма да ставам част от европейския парламент. Аз съм лидер на ПЕС. Участието ми в кампанията е ангажимент към тези толкова важни за съдбата на България и на Европа избори. Това не са поредните европейски избори. Сега в ръцете на хората е възможността да променим ЕС", каза в студиото на „Актуално” лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

"Важен е не само конкретният евродепутат, който ще влезе от листата на „Коалиция за България”, тези избори са важни за Европа. Тя днес не е това, за което си мечтаехме ние българите и което очакват повечето европейци. Европа загуби доверието на хората, не само в България а навсякъде”, допълни той.

 

„Пет години европейските институции се доминират от ЕНП. Те наложиха на цяла Европа политика, която се свежда до думата „рестрикция”, „орязване”. Социалистите смятаме, че нещата трябва да се променят и имаме нужда от нова Европа, която залага на инвестиции в реалната икономика и създаване на работни места. Която търси механизма, и го намира, за увеличаване на минималните заплащания навсякъде в ЕС където са по-ниски и която залага на социалната защита, искаме истински социален съюз. Само това ще върне надеждата и доверието в ЕС”, категоричен бе Станишев. 

 

„Това, което ще се случи през следващите седмици и месеци в Брюксел пряко ще повлияе на развитието на България, защото политиката на замразяване не работи. Европа има нужда от нова политика. Хората живеят ужасно тежко. Много голяма мизерия има в България. Реформите, които направихме не променят качеството на живота, но те показват, че животът на хората има значение за държавата, заяви лидерът на ПЕС и БСП. 

 

ДКЕВР не е прогледнала изведнъж за нарушенията на ЕРП-тата. Няколко месеца се прави одит. С подобен доклад излезе и КЗК. Енергетиката беше абсолютно разнебитена при встъпването на правителството на Пламен Орешарски. Тя и сега е в трудно положение. Преди една седмица бях в „Мини Марица-Изток” – сърцето на българската енергетика. Там работят 7000 миньори, а десетки хиляди други са свързани. Един от тях ми каза: „Ние миньорите сме свикнали на кал и на прах, на ръмженето на машините, които вадят въглищата. Най-страшното нещо, което чувахме в месеците преди да се промени властта беше тишината. България не изнасяше ток. Сега се е увеличил със 100% за една година, защото не допуснахме изкуствено да фалират мините”, сподели Станишев.

 

Целия разговор със Сергей Станишев гледайте във видеото.