За да е легитимен резултатът обаче, трябва да гласува и Източна Украйна, смята бившият президент

Сваленият от власт Виктор Янукович заяви, че уважава избора на украинския народ на президентските избори в неделя. По думите му обаче за да бъде легитимен той, е необходимо да участват и югоизточните региони на страната.

 

„Независимо от това какъв процент от избирателите и в кои региони са излезли да гласуват, аз уважавам този избор в това най-трудно време за нашата родина”, се казва в изявление, разпространено от ИТАР-ТАСС.

 

По думите на Янукович обаче за легитимността на вота и на новия президент е необходимо участието на Източна Украйна. Според бившия държавен глава много от избирателите в тази част на страната са били „оскърбени и унижени от действията на нелегитимната власт”, дошла в резултат на „военен преврат”.

 

В изявлението си Янукович критикува и европейските политици, които по думите му „с ужас гледат това, които са сътворили”, като се опитват „от корпоративна етика да не забелязват престъпленията, чакайки инфантилно благополучна развръзка”.

 

Президентските избори в Украйна бяха спечелени убедително още на първия тур от сладкарския магнат Петро Порошенко. По последни данни той е получил близо 56% от гласовете на участвалите във вота. Много малка част от изборните секции в размирните Донецка и Луганска област обаче отвориха врати, след като проруските сили там обявиха, че ще бойкотират гласуването.