Според нея ДПС ще бъде и в следващото управление на страната

Фактът, че толкова много се говори за тази пресконференция, показва как ДПС е взело едно място в политическото пространство, благодарение на това, че то е освободено от друга партия”, каза в „Здравей, България” Валерия Велева, зам.-главен редактор на вестник "Преса" по повод извънредната пресконференция на ДПС днес.

 

Според нея Лютви Местан трябва да даде отговори на тези въпроси, които всички си задават от 10 дни. 

 

„Когато Лютви Местан е много конкретен, е ясно, че ще каже нещо важно”, заяви от своя страна Владимир Йончев, който е главен редактор на сайта offnews.bg. По неговото мнение ще има анонс за някакви параметри, в които нещо може да се случи. „ДПС определя параметрите на следващото правителство”, добави той.

 

По думите му това правителство трябва да се счита за служебно. „То ще трябва да подготви следващите избори – дали те ще бъдат през октомври, или през пролетта, все още не е сигурно”, каза Йончев. Това зависи от три неща. Първото е дали ще бъдат спрени останалите европрограми. Второто е дали ще бъде свален кредитният рейтинг на България, а третото е дали косвено няма да участваме във военни действия срещу Русия, което ще е смазващо за електората на БСП.

 

„Знакът, който Лютви Местан даде с номинацията за нов министър на околната среда и водите, е, че не бива да се чака. Трябва да се направят промени”, каза Велева. Тя смята, че днес няма да се чуят конкретни предложения, но ясно ще бъде казано, че страната има нужда от диалог и успокояване на напрежението. „Това се отразява катастрофално и на икономическата ситуация в страната”, заяви тя.

 

Попитани каква е ролята на ГЕРБ в тази ситуация, Йончев заяви, че всеки мисли кой ще е в следващото управление. „Ясно е, че времето на този кабинет, с каквито и да е козметични промени, е преброено”, смята той и допълни, че ДПС очевидно мисли с кого да управлява.

 

Велева прогнозира, че БСП няма да участва в следващото управление на страната. „Ако БСП продължава в същата линия, ще има по-лоши резултати, отколкото има сега. Това ще извади партията от управлението за дълго време и тя ще бъде натикана в ъгъла”, каза Велева. По думите й БСП са изпуснали инициативата, изпуснали са момента да се покажат като социално отговорна партия.

 

„След това, което направиха, БСП няма да са в следващото управление през следващите 10 години”, допълни Йончев.

 

Според зам.-главен редактор на вестник "Преса" най-важното нещо в момента е да се успокои ситуацията. „Тази омраза в държавата прониква във всички жили на обществото и политиците вече разбират това”, каза тя.

 

Йончев пък не мисли, че Сергей Станишев не е планирал да срине държавата, а Бойко Борисов не е очаквал да получи толкова разсипана държава.

 

ДПС ще бъде и в следващото управление”, каза Велева и добави, че в момента това е партията, която демонстрира стабилност.

 

На въпрос разсипана ли е държавата икономически и финансово, журналистката отвърна, че ситуацията не е толкова катастрофална. „Експертите го доказват с цифри”, аргументира се тя.

 

Имаме няколко крачки преди 1996 година, не е чак толкова зле положението”, отговори Йончев.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.