И тази година по морето се командироват допълнително полицейски служители за засилена сигурност

Има реален риск, сред бежанците, които идват в България, да има и терористи. За това предупредиха експерти по антитероризъм от Израел. И тази година по морето се командироват допълнително полицейски служители от вътрешността на страната. Общият им брой за Варна до края на август е 60. Отделно ще се борим и с джебчийките.

 

За сигурността на близо 3000 туристи в хотелски комплекс на Черноморието им има пропускателен режим и 24 часово видеонаблюдение. „Всичко наши рецепции и хората, които са пряко свързани със сезонната работа, са инструктирани да наблюдават да няма изоставени багажи без да е известно на кого са“, казва ръководителят на охраната Димитър Узунов.

 

Именно подготовката е най-важна за адекватна реакция при терористична заплаха. След бомбената атака на Сарафово експертите са категорични, че още трябва да се работи по сигурността на летищата.

 

„Важно е различните полицейски звена да си съдействат, важна е и връзката между полицията и разузнаването, както и сътрудничеството на българските части с европейските разузнавателни звена, защото тероризма е проблем не само за България, но и за цяла Европа“, казва директорът на Специализираният институт по контратероризъм в Израел Боаз Гонор.

 

Според експертите пък бежанската вълна носи не само хуманитарна криза, но и заплаха от терористични атаки. „Би могло да има риск от навлизането на т.нар. терористи, които са в „спящи клетки“. Тоест те пристигат тук, настаняват се и започват да работят и да живеят абсолютно нормален живот и след месеци и години дори им се подава сигнал и заповед да реагират като терористи за което са подготвени предварително“, коментира почетният консул на Израел Красимир Методиев. В този случай най-важно е наблюдението на бежанците, категорични са специалистите.

 

Репортер: Нивелина Няголова