Общината ще осигури 24 жилища за останалите без дом

Бедственото положение в Добрич е отменено. За хората обаче бедствието продължава. Над 400 са засегнатите от наводнението къщи. Остава въпросът колко от тях ще бъдат съборени и ще има ли подслон за всички, които загубиха домовете си.

 

Най-пострадалите в Добрич вече не са сигурни кое е по-страшно - водният ад, отнесъл града или лепкава кал, погълнала домовете.


„Библиотеки, канапета, нищо нямаме. Няма да изсъхне до зимата. Болни сме и двамата с мъжа ми”, оплаква се Мария.


А някои ще останат и без скромната социална помощ от 325 лева, отпусната от Агенцията за социално подпомагане. Тъй като адресите им по лична карта се различават от адресите на потопените къщи.


„Реално живея тук. Жилището си е мое. Имам си нотариален акт за него”, обяснява Илияна.


Илияна е изпрала част от мебелите в дома си. Въпреки че едва ли ще може да ги ползва.


Еднократната помощ не стига за нищо. За една майка с 2 деца, 400 лева заплата и непосилни кредити обаче всяка стотинка е ценна.


„Какво да направя, за да си стъпя на краката и да си оправя децата. На земята спят. Надуваем дюшек намерих. Не знам как ще оцелея. 30 години назад трябва да се върна”, споделя Аирсен.


Общината в Добрич ще осигури 24 жилища за останалите без покрив. Нов дом за всички няма едва ли ще има. С едно от семействата, потенциални наематели влизаме в един от апартаментите.


От дружеството уточниха и друг спорен момент. Ремонтите, направени от новодомците няма да бъдат приспаднати от наема.


Повече по темата гледайте във видеото.