Земеделците ще бъдат обезщетени за площи със 100% загуба на продукцията

В шестия ден след опустошителните наводнения във Варна и Добрич поне 250 семейства остават без дом заради стихията, а разрушените къщи са над 800. Навсякъде в засегнатите райони продължава и описването на щетите. От днес училищата и детските градини в „Аспарухово” отварят врати.

Още по темата

 

Правителството отпуска по 10 000 лева на семействата на загиналите, стана ясно от днешното заседание на Министерския съвет. Освен тези средства, ще бъде предоставена и еднократна социална помощ от агенциите за социално подпомагане по места. Досега са получени 500 молби, чакат се още толкова. Еднократната помощ ще бъде в размер на 325 лева.

 

Отделно, към Комисията за бедствия и аварии ще се отправят допълнителни искания за възстановяване на нанесени щети на домовете. Стана ясно още, че в следващите две седмици ще се прави анализ на щетите, за да може да се пресметни, колко пари са нужни за ремонтите.

 

Министър-председателят Пламен Орешарски е изискал от отделните министерства да заделят максимално средства за изплащане по молбите за ремонт и подпомагане на хората след бедствията.

 

Ще бъдат обезщетени и земеделците за териториите, които са със 100% загуба на продукцията.

 

Повече за държавната помощ за наводнените райони ще научите от видеото.