
Снимка: Тhinkstockphotos
Участниците представиха разнообразни видове кисели млека - с босилек, с мед и много други
Около 30 домакинства, земеделски производители и млекопреработвателни фирми взеха участие в състезанието за най-чисто и вкусно кисело мляко. Надпреварата е част от днешния празник на киселото мляко, провел се в Трън.
Инициативата цели да популяризира българското кисело мляко, производството и консумацията на български традиционни млечни продукти.
Участниците представиха разнообразни видове кисели млека - с босилек, с мед, различни видове сирена, кашкавал и други продукти. По традиция в Трънско млякото се кваси в глинени съдове, наречени рукатки.
Екип от микробиолози бе жури на състезанието за най-добре домашно подквасено овче, краве, козе мляко и смес. Гости от Сърбия пък направиха презентация на своя млечен продукт "урда". Производителите на най-добрите млека бяха отличени.
Фестивалът на киселото мляко се организира за четвърти път в Трън в чест на откривателя на "лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров, който е от трънското село Студен извор.