65 любими детски герои от известни анимационни филми вече са готови

Най-мащабното досега издание на Фестивала на пясъчните скулптури започва тази вечер в Приморския парк в Бургас. 

 

65 любими детски герои от известни анимационни филми вече са готови и радват посетителите на града. Стотици нетърпеливи малки, големи и още по-големи жители и гости на Бургас разглеждат композициите. 

 

Имало едно време… - така започват приказките, а техните герои разказват историите си от ледената епоха до днес. Във всяка една от 20-те композиции авторите са вложили не само труд и въображение, но и много емоция.

 

Анатолий Лунин от Москва е авторът на композицията “Маша и Мечокът”. След като миналата година за изработването на фигурите бе използван черен пясък от бургаския плаж, тази година Лунин и още няколко негови колеги налагат нова тенденция – цветни скулптори.

 

За изработката на 65-те филмови герои са използвани над 4000 тона пясък. Авторите обясняват, че материалът е податлив за работа, тъй като съдържа глина. 

 

Хората, изваяли пясъчните герои от "Ледена епоха", "Семейство Флинтстоун", "Аз, проклетникът", "Маша и Мечока", "Астерикс и Обеликс", както и тазгодишният носител на „Оскар” за анимация "Замръзналото кралство",  имат една цел - да дарят радост на посетителите. Най-високата композиция е замък, чиято височина е близо 6 метра.

 

Фестивалното градче ще остане отворено до края на септември. Цените на билетите са по 1 лв. за учащи и пенсионери, 2 лв. - за групово посещение и 3 лв. за възрастни. Децата и хората с увреждания ще могат да разглеждат пясъчните фигури безплатно.

 

Репортер: Цеца Алексова