Зрители на Нова ТВ често сигнализират за неправилно разпределение на свободните и платените зони

Масови нарушения по плажовете. В "Новините на Нова” получаваме десетки сигнали за неправилно разпределение на свободните и платените зони. Чии са плажовете - на тези, които могат да плащат или на всички - репортаж на Цеца Алексова.  

 

"Това е Южният плаж в Несебър. Картината е меко казана абсурдна. Хората са сгърчени като сардини на площ от не повече от 200 метра, докато платените зони, които са окупирали цялото ни Черноморие, стоят свободни”. С тези думи към екипа се обърна наш зрител

 

По закон съотношението между платена и свободна зона трябва да е 70 към 30, като разположението трябва да е равнопоставено. Тук обаче, ако не плащаш, можеш да разпънеш чадъра си само в най-отдалечения край на плажа. 

 

Компанията на Бисер е опънала хавлия на близо 500 метра от водата, защото, както много от плажуващите, не могат да плащат по 8 -10 лева за чадър или 40 за шатра. Ивица от 5 метра ширина обаче е единствената свободна зона на първа линия. Защо е така, не стана ясно, тъй като спасителите не пожелаха да свържат екипа на Нова телевизия с управителя или концесионера на плажа. 

 

На Централния плаж в Равда чадър и шезлонг могат да се наемат за 6 лева на ден. Там обаче платена и свободна зона се редуват на първа линия и затова недоволни няма. 

 

Най-евтино е в Бургас - 3 лева за чадър или шезлог, и в две зони по 4лева. Там дори свободните площи на първа линия до морето са почти 50%. Затова стопаните на плажа недоволстват от липсата на еднакви критерии при проверките.

 

Комисия от областна управа е проверила 13-те ивици, които е отдала за стопанисване. Най-големи проблеми има на плажа в Обзор и Крайморие. Не е изключено да се стигне до прекратяване на договори.

 

Сигнали за всякакви нередности можете да подавате в рубриката "Моята новина".

 

Репортер: Цеца Алексова