Цветан Василев не е обвинен в нищо и на практика не фигурира като какъвто и да било в това дело

Има данни, че Цветан Василев е извършил престъпление, но срещу него няма обвинения. Това констатира съдия Пенка Велинова. До извода й се стигна по време на мярката за неотклонение на четиримата задържани служители на Корпоративна търговска банка. Те са обвинени в длъжностно присвояване на 206 милиона от главната каса на банката.

 

Още по темата

Мярката за неотклонение започна на 13 юли и приключи в ранните зори на 14-и. През нощта в Съдебната палата стана ясно, че версията за чували с 206 милиона, изнасяни на гръб от Корпоративна търговска банка, се е изпарила от прокурорското обвинение. Новата версия на прокуратурата е, че касиерката и две счетоводителки са отмъкнали парите за няколко години чрез фалшиви счетоводни операции, наредени от Цветан Василев

 

По време на делото прокуратурата говори повече за Цветан Василев. Според тях той е нареждал нерегламентирано вадене на пари от касата на банката, а сега се опитал да прикрие липсите чрез съставянето на фалшиви документи за отпуснати от банката кредити на различни фирми. Важно е да се отбележи, че Цветан Василев не е обвинен в нищо и на практика не фигурира като какъвто и да било в това дело.

 

Любопитен момент е, че до момента прокуратурата гради обвинението си на базата на свидетелските показания на двама души. И двамата са бивши партньори на Цветан Василев, и двамата не работят в Корпоративна търговска банка. По делото няма счетоводни експертизи, няма и документи, показващи присвояване на 206 милиона лева.  

 

Според съдия Велинова касиерката и двете счетоводителки може да са присвоили 206 милиона, защото имали физически достъп до касата. Затова им наложи най-тежките мерки за задържане. Според съдията обаче изпълнителният директор на банката нямало как да участва, тъй като не влизал в касата и нямал физически допир до парите. Затова го пусна под гаранция.  

 

Трябва да уточним, че по това дело говорим само за изчезналите 206 милиона от Корпоративна търговска банка. Все още не е ясно какво се случва с липсващите или непълни кредитни досиета за 3.5 милиарда лева. Пари, които може да се наложи да бъдат възстановени от държавата.  

 

Подробности по темата - във видеото.