Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап

Близо 100 камиона блокираха граничният пункт Капитан Андреево. Втори час през блокадата не могат да преминат дори и леки коли, предава кореспондентът на Нова Димитър Иванов. Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап.

 

„Министерството на околната среда и водите ни прие преди две години. Направихме около 300 предложения, които така и не видяха бял свят. От днес ние не можем да изкупуваме отпадъци от черни и цветни метали от физически лица, а гражданите трябва да ги предават само на общински площадки, и то както реши в петък Конституционният съд, не безвъзмездно, а срещу заплащане. Още един казус, който обърка кашата в закона”, обясни Иво Георгиев, един от протестиращите на българо-турската граница.


Според него колапсът е голям, тъй като „нито ние имаме право да ги вземем, нито те има къде да ги предават”.


По думите му се готви 60% уволнение в бранша заради поправките в закона. „Това са около 6000 - 7000 души на улицата. 600 000 събирачи на улицата”, изчисли Иво Георгиев.


Той призова лидерите на политическите партии да се разберат да гласуват удължаване на срока за изкупуване на черни и цветни метали от физически лица, както и за отпадане на безкасовото плащане.


Хората на българо-турската граница при Капитан Андреево се заканват да не пропускат движението, докато не се поеме политически ангажимент по въпроса.


„Очаквам в рамките на деня да се получи някаква политическа воля, тъй като всички политически партии са информирани, включително министър-председателят. Надявам се това да се случи до няколко часа”, заяви Иван Станчев, зам.-областен управител на Хасково.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов