Близо 90% от тях не заплащат туристическата си такса

В Смолян започват масови проверки на хотелиери в цялата община, включително и в курорта Пампорово. Причината - близо 90% от тях не плащат туристическата такса. Санкциите за това нарушение са от 500 до 10 000 лева.
 
Туристическата такса, която трябва да плащат всеки месец близо 400-те регистрирани туристически обекта, възлиза от 20 до 40 стотинки за една нощувка. От общината обясняват, че  дали срок от седмица на хотелиерите доброволно да я платят. 
 
„Влязохме в интернет страницата. Спряхме се на няколко хотела и се оказва, че те са заангажирани и нямат свободни места. А в същото време при нас нямат никакви отчети, каза Венера Аръчкова - директор на финансовия отдел към Община Смолян.
 
Ардинското корито е една от дестинациите с най-много хотели и къщи за гости. От всички само един собственик си плаща навреме туристическата такса. Останалите обаче отричат да са некоректни или обясняват, че нямали време и възможност да пътуват всеки месец до Смолян. 
 
Парите от туристическия данък се използват за подобряване на инфраструктурата и за реклама, за да има развитие в сферата на туризма.
 
Повече по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Анелия Веселинова