Щатите наредиха изтеглянето на целия си персонал от африканската страна поради влошаващата се сигурност в Триполи

Държавният департамент на САЩ затвори американското посолство в Либия и евакуира целия си персонал оттам поради влошаването на ситуацията със сигурността и разрастващите се сблъсъци между враждуващите въоръжени сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

В съобщение на външнополитическото ведомство на САЩ се казва, че персоналът на мисията е напуснал Триполи днес и е преминал през границата в съседен Тунис. Дейността на посолството в Триполи ще бъде възобновена след подобряване на сигурността там. Сраженията между съперничещите си въоръжени групировки в града продължават от няколко седмици с десетки убити и ранени от двете страни.

 

Американското посолство в Триполи затваря вече за втори път през последните три години. За първи път това стана през февруари 2011 в разгара на въстанието, довело до падането на режима на диктатора Муамар Кадафи.

 

Освен САЩ, посолствата си в Либия затвори и Турция. Турските власти са осигурили благополучното връщане в родината на около 500 свои съграждани от Либия, които са пристигнали вчера в Тунис с автобуси, наети от турското посолството в Триполи.

 

ООН също нареди изтеглянето на голяма част от международния си персонал от Либия след избухването на ожесточени боеве между съпернически въоръжени формирования, борещи се за контрол над главното летище в страната. Сраженията, представляващи най-сериозното насилие в Триполи от шест месеца насам, взеха най-малко седем жертви и предизвикаха спиране на всички полети.