Проектът за парк „Българско Черноморие” срещна сериозен отпор от общините край морето

Идеята за нов национален парк в България - пред провал. Проектът за парк „Българско Черноморие” срещна сериозен отпор от общините край морето. И бизнесът, и собствениците на имоти са решени буквално на всичко, за да се противопоставят на проекта.


Идеята за национален парк удари твърдо на камък. Реално всичките 14 морски общини се обявиха против проекта. Това пролича по време на поредицата обществени обсъждания.


Аргументите са много. Един от тях - части от населени места попадат в границите на бъдещия парк. Конкретният пример е крайбрежният булевард на Поморие. Подобен парадокс имаме и във Варна.


От Националната асоциация „Българско Черноморие”, които защитават интересите на местната общественост и бизнеса в морските общини - посочват още един неизяснен въпрос. Около 160 000 декара земи ще трябва да бъдат одържавени. По груби сметки това прави около 3 милиарда лева.


Според Националната асоциация "Българско Черноморие" създаването на парк ще върне назад един куцащ с години процес - приемането на общите устройствени планове на черноморските общини.


От асоциацията критикуват проучванията на потенциалните територии, защитени от парка. Примерът, който посочват е от водите край Поморие. Според изследванията на учените там живеят видри.


„В картите на МОСВ това е отразено като постоянно местообитание на видри. Точно зад нас, където са тези видри, има отразен национален парк, и това е всъщност крайбрежната алея на Поморие”, обяснява Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско Черноморие”.


Собствениците на земя в района край морето искат да имат свободата сами да определят какво да правят с имотите си. И добавят, че те повече от всеки друг, държат на опазването на природните дадености.


А екозащитниците имат свое обяснение за отпора на общините на идеята за национален парк.
„Защо общините са против? Ами много ясно. Когато са приватизирали нещо незаконно, или са продали, или са поощрили държавата да иззвърши подобно нещо, те са против, защото сега това ще излезе на бял свят”, обяснява Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.


Всички са убедени, че туризмът и природата трябва да вървят ръка за ръка. Затова в тази посока представители на екоорганизации и туристическият бранш подписаха общ меморандум.


От Министерството на околната среда и водите в момента обобщават резултатите от обществените обсъждания, които проведоха в крайморските общини. Подготвя се доклад, който трябва да видим съвсем скоро. Той трябва да бъде разгледан до края на работата на 42-рото народно събрание.


Повече по темата гледайте във видеото.