Снимка: Shutterstock
Той е свързан с понижение с 35% на случаите на рак на дебелото черво
Всекидневният прием на аспирин в малка доза съществено намалява риска от развитието и смъртност от рак на стомаха, дебелото черво и хранопровода, предадоха БТА и Ройтерс, позовавайки се на мащабен преглед на научни изследвания.
Изследователи от университета "Куин Мери" в Лондон са анализирали всички налични доказателства от проучвания и клинични изпитания, оценяващи ползите и вредите.
Анализаторите са установили, че приемът на аспирин в продължение на 10 години е свързан с понижение с 35% на случаите на рак на дебелото черво и с 40% на смъртността от този вид онкологично заболяване.
Опасността от развитието на рак на хранопровода и стомаха намалява с 30%, а случаите на смъртност от тези злокачествени заболявания - с между 30 и 50%.
Анализът показва още, че за да се възползват от благоприятния ефект на аспирина, хората на възраст между 50 и 65 години трябва да приемат всекидневна доза от 75 до 100 милиграма поне пет до десет години.
Изследователите не са открили полза от аспирина през първите три години. Понижена смъртност се наблюдава едва след петата година.
"Данните от настоящото проучване показват, че ако всеки на възраст между 50 и 65 години започне да приема аспирин всекидневно и продължи поне 10 години, случаите на ракови заболявания, инсулт и инфаркт като цяло ще намалеят за мъжете с 9%, а за жените - със 7%", пишат авторите му в сп. Annals of Oncology.
Специалистите обаче предупреждават, че дългосрочният прием на аспирин е свързан с повишен риск от стомашно кървене.
"Въпреки сериозните странични ефекти, които не могат да бъдат игнорирани, всекидневният аспирин остава едно от най-важните неща след отказа от цигари и разрешаването на проблема със затлъстяването, които можем да направим, за да намалеят процентите на заболеваемост и смъртност от рак", допълват авторите на анализа.