Конструираните 1024 миниустройства бяха кръстени "Килоботи"

Американски учени създадоха мини роботи, способни да се организират по примера на мравките и пчелите, образувайки колонии под формата на звезди, предаде БТА.

 

Конструираните 1024 миниустройства бяха кръстени "Килоботи". Те са оборудвани с малки вибриращи мотори, които им помагат да се придвижват с приплъзване. Общуват помежду си с инфрачервена техника. 

 

Разработката е дело на екипа на проф. Радика Нагпал от Харвардския университет.

 

Софтуерът на мини роботите симулира три базови колективни поведения. Те могат да общуват помежду си и да се самоорганизират. Засега "Килоботите" допускат някои дребни грешки при оформянето на фигури, като звезди и букви, но никога не се отказват от изпълнението на задачите.

 

Изследователи считат, че по-усъвършенствани програми ще помогнат на подобни рояци от мини роботи да се самоорганизират в случай на големи повреди или да прилепват един за друг, както правят мравките, образувайки мост над водни препятствия.

 

Екипът на проф. Нагпал беше демонстрирал през месец февруари роботчета-строители, способни да конструират структури, подобни на тези на термитите. Те пренасяха тухлички, градяха стълбища, преди да ги преодолеят, прибавяйки нови елементи към структурите.