Еленко Божков все още не е решил дали ще направи същото

Още по темата

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова подават оставки, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. 

 

Другият зам.-председател на ДКЕВР, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение. Правителството настоява Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР поради съмнения за конфликт на интереси.

 

„В свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, „които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“. Служебното правителство е убедено, че екипът на ДКЕВР трябва да работи безпристрастно, ефективно, икономически обосновано и в полза на българските граждани”, отбелязват от ресорното министерство.

 

По-рано днес от енергийния регулатор заявиха, че "не са налице обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия".

 

Малко след това министър-председателят Георги Близнашки заяви, че обществото отдавна е снело своето доверие и този състав на Комисията носи огромна вина за тежкото положение в енергетиката. 

 

"Би било добър знак за обществото, ако се бяха оттеглили. Очевидно ще трябва да се търсят алтернативни решения. До голяма степен енергийният борд е алтернативното решение“, каза преди оставките премиерът.