Френският президент изяви готовност за военна подкрепа при посещение в Багдад

Френският президент Франсоа Оланд заяви в Багдад, че Франция е готова да помогне още повече на Ирак във военно отношение срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"Тук съм в Багдад, за да изразя готовността на Франция да помогне още повече във военно отношение на Ирак", заяви Оланд на съвместна пресконференция с иракския премиер Хайдар ал-Абади. "Чух искането на иракския премиер. Работим с нашите съюзници по известен брой хипотези", допълни той.

 

Френският президент, който избегна въпрос за възможно участие на Франция във въздушни удари, не беше конкретен относно военните средства, които може да предостави Франция. Абади от своя страна изтъкна важността на въздушната подкрепа от страна на съюзниците.

 

Във връзка с евентуално разполагане на самолетоносача "Шарл дьо Гол" Франсоа Оланд заяви: "Ще вземем решенията, когато му дойде времето. За момента няма никакви подробности, които могат да бъдат дадени във връзка със самолетоносача".

 

Оланд изглежда не искаше да влезе в подробности преди международната конференция "за мира и сигурността", планирана в Париж в понеделник, която трябва да дефинира политическа позиция. Тази конференция идва "в много особен момент на започнатата битка с това терористично движение, която може да се разпространи много отвъд Ирак и Сирия", каза френският президент.

 

"Поради това тази глобална заплаха изисква глобален отговор. Тероризмът ни заплашва, защото бойците идват от всички страни и могат да се върнат у дома и да извършат други актове", изтъкна Оланд.