Те получиха заплатите си

Още по темата

Миньорите у нас излязоха на безпрецедентен протест. Близо две денонощия десетки мъже останаха на 300 метра под земята в Бургас с искане да получат заплатите си. Стачки започнаха и колегите им от Перник и Бобовдол. Стигна се и до блокади на пътища. Следобед обаче миньорите получиха заплатите си и протестът вече приключи.

 

След безпрецедентната им стачка, от Националната електрическа компания бяха преведени около 500 хиляди лева на ТЕЦ-Сливен и така парите стигнаха до миньорите. Напрежението обаче ескалира неколкократно, отново се стигна до принудително извеждане на мъже, които имаха нужда от спешна помощ.

 

Около 17:00 часа 58-те миньори, част от които изкараха над 40 часа под земята прекратиха протеста си – щастливи, че все пак са получили парите си. Не по-малко щастливи от успеха бяха и мъжете, които два дни подкрепяха колегите си на земята. До щастливата развръзка се стигна след като от НЕК направиха паричен превод към ТЕЦ-Сливен.

 

Преди да се стигне до превода напрежението сред миньорите ексалира. Пътят Слънчев бряг – Бургас през Каблешково отново бе затворен, този път за около 30 минути.

 

По-рано днес ги подкрепиха миньорите от Перник и Бобовдол. В знак на солидарност с колегите си, миньорите от Перник три пъти блокираха кръстовището на Драгичево. Първият път бе по-краткотраен, но следващите два пъти бяха по-продължителни и създадоха километрова опашка.

 

Неочаквано при протестиращите дойде председателят на ББЦ Николай Бареков. С третата си блокада и с нееднозначно отношение, миньорите решиха да посрещнат хората на Бареков. А солидарният им протест беше открито превърнат в политически. Или поне такива бяха призивите на Николай Бареков.

 

После Бареков призова миньорите да освобождават пътя периодично. Нещо, което те така или иначе правеха. А миньорите направо се оттеглиха. Някои от тях - недоволни, макар и тихо.  Дали обаче болшинството ще надделее в посока блокаж на София и политик начело на протеста, не стана ясно.

 

От началото на годината на „Топлофикация-Сливен“ са изплатени над 80% от дължимите суми, твърдят от БЕХ. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения.

 

 

"За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини „Черно море“, правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите. Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми", отбелязват още от холдинга.

 

 

Те уточняват, че НЕК в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма търговски взаимоотношения с мини "Черно море“.

 

 

По-рано днес от "Топлофикация-Сливен" казаха, че през септември 2014 г. Националната електрическа компания (НЕК) не е изплащала нито стотинка към сметките на дружеството. А преди тях Министерството на икономиката и енергетиката изпратиха съобщении до медиите, че НЕК е изплатила на „Топлофикация-Сливен” ЕАД 2.5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море - Бургас".

 

 

Репортери: Цеца Алексова и Марина Стоименова