Едно от ключовите решения на министрите бе прекрояването на Бюджет 2014

 

Премиерът Георги Близнашки ще отчете свършеното за дните, в които е управлявал служебното правителство. Министрите проведоха редовното си заседание. Дали и колко още такива ще има зависи от разговорите в парламента за съставяне на следващо правителство.

 

Първото, което служебният кабинет успя да направи, е да прекрои бюджета за 2014 г. за втори път. Освен това гласуваха да има повече разходи. Признаха, че сериозна част от приходите няма да се случат, поради което дефицитът достига 4%, а сложените от Европа граници са 3%. Този преразход може да създаде проблеми за страната ни пред ЕС.

 

Друго сериозно нещо, подготвяно от служебното правителство – 4,5 млрд. лева нов дълг, за да може да се покрие дефицитът и да се изплатят при нужда гарантираните депозити в КТБ. Освен около бюджета за тази година, интересна е и темата за Бюджет 2015. По закон той трябваше вече да е готов и да влезе в НС до края на месеца. Това няма да се случи – финансовият министър няма да внесе проекта на този етап. По-добрият вариант е експертите да изчакат до новото правителство.

 

Друго нещо, което със сигурност ще отчетат служебните министри – задължението да се осигури нормалното провеждане на изборите. В дневния ред на Министерския съвет днес е заложено да се търсят варианти за привличане на млади хора като учители. Проблемът е, че през следващите години над 50% от преподавателите ще излязат в пенсия.