Централната банка заяви, че писмото не представя никаква правно-обвързваща информация

В очакване на окончателното решение на БНБ за съдбата на КТБ, Централната банка съобщи че появилият се "някакъв нов инвеститор", който в понеделник изпрати писмо, всъщност не представя никакъв план за спасяването на банковата група.

 

От писмото не ставало ясно кои всъщност са инвеститорите, които искат да дадат 5,2 милиарда лева. Освен подписа на Никола Сукманджиев няма други данни за тях. Липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на българските закони. Заради това нямало как да се гледа сериозно на предложенията в писмото. За централната банка това поредно писмо е по-скоро "публична манипулация".

 

 

В отговора се посочва, че въпросното писмо не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява. Липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция. Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация, която да гарантира възможност за реализиране на "формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева", както се казва в писмото.

 

От БНБ напомнят, че тя винаги е подчинявала действията си само и единствено на законите и на обществения интерес и няма да се поддаде на никакъв натиск от страна на заинтересовани среди у нас и в чужбина.