Ще бъдат покрити суми до 196 000 лева, независимо от броя на сметките

Фондът за гарантиране на влоговете ще изплаща парите на вложителите в Корпоративна търговска банка от 4 декември 2014 г.

 

По процедура Фондът започва изплащането на гарантираните суми на вложителите най-късно 20 работни дни след датата на отнемането на лиценза. По-рано днес Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“ АД. Предстои да бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на банката.

 

Двадесетдневният срок е необходимото време, през което Фондът ще получи от квесторите на КТБ информацията за гарантираните суми на вложителите и ще организира безпроблемното изплащане на сумите на вложителите.

 

Изплащането ще се извършва чрез обслужващи банки, определени от ФГВБ. Поради многобройните вложители в КТБ, Фондът ще определи няколко обслужващи банки, за да се осигури спокоен и равномерен процес на изплащането.

 

ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ.

 

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български левове, като се преизчисляват по курса на БНБ в началния ден на изплащането. Фондът ще информира вложителите в КТБ за обслужващите банки, чрез които ще се извършва изплащането, и за разпределението на вложителите по обслужващи банки, не по-късно от 25 ноември 2014 г. Информацията ще бъде оповестена чрез медиите и на уебсайта на Фонда.

 

От началния ден на изплащането – 4 декември 2014г., всеки гарантиран вложител в КТБ получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да получи парите си, вложителят трябва да отиде на място в определената му обслужваща банка и да представи личната си карта. След това веднага може да започне да се разпорежда с парите си. Ако желае, всеки може да изтегли средствата си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

 

Не е необходимо вложителите да правят заявления до Фонда или до обслужващата банка, за да получат парите си. От Управителния съвет на Фонда категорично заявха, че всички дължими суми ще бъдат изплатени в определения от закона срок.

 

Повече информация вложителите в КТБ могат да получат на тел: 0700 143 03 и на уебсайта на ФГВБ: www.dif.bg.