Стабилни финанси и кредитната история на КТБ е сред другите приоритети на новия кабинет

В икономическата сфера ГЕРБ и Реформаторският блок са се разбрали за осигуряване на ускорен икономически растеж на българската икономика за гарантиране нарастването на доходите и социалните плащания на българските граждани. Това става ясно от програмната декларация, подписана между двете партии.

 

Една от важните точки е ограничаване на вредното въздействие на монополите като мярка за стимулиране на конкуренцията.

 

Договорено е да има подкрепа за износителите и фирмите, създаващи иновативни продукти, развитие на българския бизнес и насърчаване на инвестициите в модерни и иновативни производства, които създават нови работни места. В програмата за икономическия растеж е заложено и подобряване на бизнес средата в България за насърчаване на инвестиционната активност и подкрепа на българските производители.

 

Подписани са структурни промени за управление на туризма и извеждането му като приоритетен отрасъл чрез решителна подкрепа от държавата и подобряване на туристическите услуги. В документа ще има създаване на дългосрочна национална стратегия за туризма с насърчаване на всички туристически продукти, за които България има потенциал за устойчиво развитие.

 

Ускорено приемане на актуализацията на държавния бюджет за 2014 година и подготовка и приемане на Закона за държавния бюджет за 2015 година е основен приоритет в сферата на публичните финанси. Предвижда се да бъдат запазени ниски нива на бюджетния дефицит. 

 

За БНБ приоритетно ще се търси възстановяване на доверието чрез законодателни и кадрови промени при спазване на европейското законодателство. Друг приоритет е нормативно регламентирана публичност на кредитната история на КТБ и нейните клиенти в рамките на българското и европейско банково законодателство и без специални закони само за този конкретен казус.

 

Коалиционните партньори предвиждат запазване на данъчната система и ниския дял на преразпределяне на бюджетни средства от държавата до 39% от БВП. Предвижда се обаче да бъде проведен обществен дебат за цялостна данъчна политика, на базата на който да се подготви анализ. Със законодателни промени ще бъде ограничено участието на офшорните компании в българската икономика.

 

Програмната декларация предвижда да се повишат приходите в държавния бюджет и събираемостта на плащанията чрез структурни промени и обединяване на НАП и Митниците.