По думите й са приети всички подзаконови нормативни актове, свързани с открити наказателни процедури

„Успяхме да постигнем в най-висока степен целите, които си бяхме набелязали при приемане на мандата”. Това обяви министър Светлана Жекова по време на отчетната пресконференция на икономическия сектор в служебния кабинет.


Преговорите с ЕК по размразяване на плащанията по ОП „Околна среда“ (2007-2013 г.), по предварителните условия, свързани с новия програмен период, както и тези, свързани с  наказателните процедури в напреднала фаза, бяха отчетени като приоритети от работата на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова.


Тя посочи още, че основният фокус през целия мандат е бил върху преговорите по размразяване на плащанията по ОПОС 2007-2013.


„Още веднага възстановихме диалога с ЕК и общините, като ускорихме процеса на верификация. Това доведе до възможността в периода август – октомври 2014 г., да бъдат разплатени на бенефициентите по ОПОС общо 439 млн. лв., със средства от Държавния бюджет, по верифицираните искания за плащане, с което беше възстановена работата по проектите. Сведохме загубите по Оперативната програма от 500 млн. евро на 150 млн. евро.“, изброи Жекова.


Тя подчерта още, че положителната оценка на мисията от Брюксел, която беше на посещение у нас за одит на въведените нови системи за управление и контрол на проектите по ОПОС, е дала основание на ЕК за възстановяване на плащанията.


В тази връзка министърът припомни, че до края на годината очакваме ЕК да възстанови на България 700 млн. евро по ОПОС 2007-2013 г.


„Един от ключовите ни приоритети, във връзка с изпълнение на предварителните условия, които трябва да изпълним, за да очакваме финансиране през следващия програмен период е финализирането на проекта на Национален план за управление на отпадъците за периода 2014-2020 г. (НПУО)”, обясни министър Жекова.


По време на срещата с медиите, министърът на околната среда и водите подчерта, че в периода август-октомври са били приети всички подзаконови нормативни актове (над 10), свързани с открити наказателни процедури за нетранспониране на европейско законодателство. В резултат на ускоряването на този процес, МОСВ очаква закриване на поне 3 процедури и съответното избягване на санкции от ЕК.