Ще преодоляваме предизвикателствата, пред които е изправена страната, обеща той

 

Ангажираме се с най-важните национални политики, а аз поемам тежката отговорност да ръководя новото българско правителство”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна минути преди Народното събрание да вземе решение дали той трябва да е следващият премиер. 

 

Моделът на проевропейското правителство няма аналог след началото на прехода”, подчерта той. „Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, каза още Борисов. 

 

Днес България е изправена пред поредица предизвикателства, пред трудна икономическа ситуация, криза в публичните финанси и банковия сектор, дефицити в енергийния сектор, блокирано финансиране, забавяне на началото на новия програмен период 2014-2020, липса и забавяне на реформи в редица сектори, загуба на доверие на основните ни партньори на ЕС, тежки социални проблеми за голяма част от българските граждани. Съзнавайки тези трудности, ние от ГЕРБ, нашите партньори от Реформаторския блок, политическите сили, които декларираха подкрепа за новото правителство,  Патриотичен фронт и коалиция АБВ, поемаме отговорността да работим за тяхното преодоляване. Формираме проевропейско, реформаторско правителство”, заяви той.

 

„Правителството ще постави основите и се надяваме да гарантираме стабилно развитие на България. Това зависи от всички, които са в парламента. Време е за работа, време е да строим”, посочи Бойко Борисов. 

 

Сред целите на кабинета „Борисов 2” са: да се даде сигурност за функционирането на държавата, като се стабилизират институциите, да се очертае ясна перспектива за развитие за поне едно десетилетие напред, да се направи България добро място за живеене, да се модернизира управлението в синхрон с модерните процеси и технологии, да се постигне бърз икономически растеж, да се използва всяка възможност за повишаване на социалните плащания, да се провежда социална политика, която помага на уязвимите групи и безработните, честно и прозрачно да се разпределят средствата от ЕС, да се гарантира националната и енергийната независимост на страната.