Той се зарече да не допуска българските артисти да останат без заплати за Коледа

Новият-стар министър на култура Вежди Рашидов обяви, че ще се бори за по-голям бюджет за културата сфера. Той заяви, че ще отстоява предложението на служебния министър Мартин Иванов поне 1% от БВП да е за култура, пише БГНЕС. 

 

"Недопустимо е Пловдивският театър вече втора година да стои в прах и пепел след пожара и държавата да не се грижи за своята собственост", каза Рашидов на церемонията, на която пое поста от предшественика си.

 

Рашидов обяви, че в рамките на една седмица ще сформира екипа си, след което ще даде и специална пресконференция, на която ще обяви приоритетите на Министерството на културата и ще съобщи в какво състояние е заварил институцията.

 

"Въпреки дефицита от 15 млн. лв. в бюджета на Министерството на културата няма да допусна българските артисти да останат без заплати за Коледа", обеща Вежди Рашидов. 

 

По негови думи натрупаните и нерешени проблеми в сектора са много - освен намаления бюджет на ведомството, има опасност да се загубят евросредствата и за завършването на Ларгото с разкритата там уникална археология, ако не се вземат бързи и решителни мерки.

 

Рашидов отбеляза, че предстои още работа и по Националния музеен комплекс, наричан и "Българския Лувър", който година и половина беше "арестуван" въпреки наличието на осигурено финансиране.