При по-старите автомобили коланите те имат срок на годност и трябва да се подменят

 

Опасни ли са коланите и въздушните възглавници в старите коли? Какъв е срокът на годност на  предпазните средства в колите и какво да правим след това?


Ако по време на инцидент сме с колан, рисковете от сериозна травма или смърт е три пъти по-малък, показват проучванията.


Предпазните колани, както и въздушните възглавници обаче имат нужда от редовна поддръжка. Първата индикация за проблем в системите за сигурност се появява на таблото на автомобила.


Често при такива случаи решаваме да елиминираме проблема по най-лесния начин – като се отървем от мигащата светлина.


„Обикновено се слага съпротивление, което да емулира самата въздушна възглавница, да подаде необходимия сигнал към компютъра, който контролира въздушните възглавници. И по този начин лампата загасва”, обяснява Стефан Александров, собственик на автосервиз.


Автомобилният парк у нас е сравнително стар. По данни на МВР от над 3 милиона регистрирани коли, две трети са на възраст над 15 години. При по-старите автомобили коланите и въздушните възглавници имат срок на годност.


„След 10 години коланите, въздушните възглавници и техните елементи трябва да се подменят”, обяснява инж. Димитър Петков, експерт по сигурността в автомобила.


Изстрелването на въздушната възглавница при удар е със 125 километра в час. Хипотетично, ако предпазният колан не се задейства или липсва по някаква причина, човешкото тяло се блъска в еърбега с убийствена сила.


„Ударът е страшен. Световната статистика показва, че на 22 души, спасени от въздушна възглавница, се пада по 1 убит от въздушна възглавница”, твърди инж. Димитър Петков.


За разлика от старите коли, коланите и въздушните възглавници при новите се проектират практически без срок на годност.


„Няма твърди срокове, които да определят колко дълго да се използват системите за пасивна безопасност”, пояснява Борис Цветков, ръководител „Сервиз” в компания-вносител на автомобили.


И все пак, ако светне лампата за проблем със системите за сигурност, необходимо е посещение в сервиз. Подмяна на въздушната възглавница може да струва между 300 и 2000 лева. Човешкият живот обаче винаги е по-скъп.


Повече по темата гледайте във видеото.