Само дни след новото предложение за ревизия на бюджета се търсят поне 125 милиона лв.

 

Въпреки актуализацията на бюджета, редица организации остават без пари. Само дни след новото предложение за ревизия на бюджета се търсят поне 125 милиона лева.

 

Парадоксалното е че финансова дупка има дори там където се насочиха допълнително стотици милиони. В МВР до края на годината ще отидат допълнително 125 милиона лева. Явно обаче недостатъчни. Днес министър Веселин Вучков изчисли, че са им нужни още почти 100 милиона.

 

Проблемите не свършват дотук. От КНСБ казаха твърдо "не" на актуализацията и излязоха с официална позиция против спестяванията, които се наложиха в последния момент. Искат обратно орязаните 4 милиона от министерството на културата. Над 12 милиона спешно са необходими и на напоителни системи. Там вече готвят протести. Пари трябват и на БДЖ, на Български пощи, на  Агенцията по горите, както и за ремонтите по пътищата.

 

Като се опитаме да теглим чертата излиза, че в някои ведомства може и да останат без заплати. Това е рискът, но го знаем само за онези, които се изправиха и казаха, че парите не им стигат. Тоест, може да има и други.

 

В благоевградския театър репетициите текат с пълна сила. Този сезон обаче думите „наспахте ли се момчета” са насочени не само към публиката, а и към управляващите.

 

„Няма пари и това е положението”, казва управителят Рашко Младенов. А резултатът е стари декори, стари костюми и минимални заплати.

 

Ако синдикатите спешно поискаха 40 милиона, от МВР обявиха, че ще спестят почти 100 милиона до края на годината. Защото допълнително отпуснатите им 125 милиона не запълват дупката. Откъде ще се реже - не стана ясно.

 

„Искаме да започнем следващата календарна година на чисто. Ще видим дали ще успеем. Отделна тема е разговорът за административната реформа”, коментира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

 

Изводът - новият вариант на бюджета успя да обедини културата и силата. А на разочарованите  управляващите отговориха, че няма как да се угоди на всички. Шанс да се намерят липсващите пари още има, защото актуализацията още не е гласувана в парламента.