Видеото за малко момче, което спасява сестра си, беше гледано от милиони в интернет

 

Драматична история се оказа умела манипулация, но с благородна цел. Видеото за малко момче, което спасява сестра си в Сирия, беше гледано и споделяно от милиони в интернет. Заради него бяха подети и нови антивоенни кампании. Което всъщност е било и целта на манипулацията.

 

Видеото е наистина драматично. Малко момче се тича по улица, обстрелвана от снайперист. В един момент то се прави на улучено. Симулира че е мъртво, след което скача на крака и помага на сестричката си да пресече улицата под огъня на снайпериста.

 

Затрогващата история беше гледана близо 4 милиона пъти в социалните мрежи. То провокира антивоенни активисти да подемат нови кампании за спиране на войната в Сирия. Оказа се, че видеото е умела манипулация. Норвежки режисьор призна, че е снимал сцената в Малта. За достоверност събрал няколко араби, които викат в близост до камерата.

 

Ларс Кверберг показа фотоси от снимачната площадка, на които се вижда, че момчето е актьор. Режисьорът твърди, че е направил видеото, за да привлече вниманието на хората към войната в Сирия, която е изпаднала от фокуса на общественото внимание