Според него подлезите са в много лошо състояние и трябва да бъдат акцент в програмата на общината

„Подлезите в София са в много лошо състояние и би трябвало да бъдат един от акцентите в Бюджет 2015 на общината”, заяви Стефан Софиянски, кмет на София в периода 1995-2005 г. и служебен министър-председател през 1997 г., цитиран от БГНЕС 

 

Проектобюджетът на Столична община за 2015 година е на стойност близо 1,5 млрд. лв. Според Софиянски бюджетът никога не е достатъчен, защото страната ни е на последно място социално-икономически в Европа. "Бюджетът никога няма да стига докато не се изравним с европейците. Столична община продължава да развива проектите, които още ние правихме. 1,5 млрд. лв. е един бюджет, с който градът може не само да живее, а и да се развива, стига да се управлява правилно", коментира той.

 

Софийската община предвижда и теглене на заем за покупка на нови трамваи и автобуси. Софиянски смята, че всичко е въпрос на приоритети. "Градският транспорт се развива спрямо метрото. Необходима е модернизация на градския транспорт и тя се прави, но може да дойде, както и преди - от европейски фондове", допълни той. По негово мнение по-добре е да се усвоят европейски средства по линия на екологични фондове, отколкото да се тегли заем, защото страната ни не е с добър рейтинг. "Заемът, който правителството ще тегли, най-вероятно ще влоши рейтинга на страната, а когато той се влоши това се отразява на цената на ресурса. Ако се теглят заемите, би трябвало да бъдат на базата на облигационен заем на европазарите, защото може да се постигне понижаване на лихвения процент", каза Стефан Софиянски.

 

По-важните проекти на общината за догодина, като метрото до летището, завод за боклуци и детски градини са оставени непосредствено преди избори. Според бившия кмет на столицата обаче обжалване е забавило проекта за метрото. „Строителството на метрото е дълъг процес, който, ако съвпадне с местните избори ще се извлекат дивиденти, ако не съвпадне – няма”, коментира той. Софиянски посочи, че заводът за отпадъци не върви добре. „Като кмет през 2005 г. Борисов обеща да има два завода за отпадъци откакто встъпи в длъжност. От тогава общината не може да развие този проект”, коментира той.

 

Софиянски акцентира върху това, че общината дава допълнителни разходи за охрана, тъй като Егида беше спряна, което той отчита като грешка и пропуск. „Хубаво е да се възстанови общинската охраня, която да охранява общинските обекти”, каза още Стефан Софиянски.