Тестове показват, че той е по-издръжлив от материала, използван в бронираните жилетки

Пласт от вълшебния материал графен с дебелината на един атом може да абсорбира удари, които биха преминали и през стомана, пише New Scientist, цитиран от агенция "Фокус".

 

Проведени наскоро тестове показват, че чистият графен е два пъти по-устойчив от материала, който се използва в бронираните жилетки в момента.


Графенът е слой от единични въглеродни атоми, свързани заедно в структура, подобна на пчелна пита. Тъй като е отличен проводник на топлина и електричество, той се използва в компютрите и електрониката. Наред с това графенът е изключително издръжлив за лекото си тегло, което пък го прави идеален за производство на бронирани дрехи. Тестването на толкова тънък материал обаче е трудно, тъй като той се разпада при изстрели от огнестрелно оръжие.


Жи-Хуанг Лий от Масачузетския университет Амхерст и екипът му са изобретели миниатюрен балистичен тест, за да изпробват качествата на графена. С помощта на лазерни импулси те са нагрели златни нишки, докато се разтопят и пресъздадат ефекта на изстрел на стъклен куршум с големина един микрон със скорост от 3000 метра в секунда.

 

Екипът е установил, че графеновите листа реагират на тази кинетична енергия, като се разтягат във формата на конус на мястото на въздействието, а след това се разпукват звездообразно.

 

Разпукването е една от слабите страни на единичния графенов пласт, казва Лий, но въпреки това материалът показва издръжливост 10 пъти по-голяма от тази на стоманата. За да се разреши този проблем, графенът може да се вгради в композитна структура или да се използва в много пластове.