Европейската комисия не е против газопровода, а иска само спазване на европейските закони

 

В Брюксел са категорични, че няма да компенсират България за спрения проект "Южен поток". Правилата са еднакви за всички, но по начина, по който беше предложен, "Южен поток" не се вписва в тях. Комисията не е против газопровода, а иска само спазване на европейските закони.

 

Новината не изненада Европа. Още в края на миналата седмица Москва намекна за намерението си да спре Южен поток.

 

„Бяхме уведомени от „Газпром” за спирането на проекта, но позицията ни остава непроменена. Както „Южен поток”, така и всеки друг проект може да действат само по европейските правила, а не те са заплаха за вътрешния пазар", категорична бе Анна-Кайза Итконен.

 

Брюксел обяви, че държавите, през които газопроводът трябваше да мине, няма да получат парични компенсации след спирането на проекта.

 

Кристалина Георгиева определи руското решение като прехвърляне на проблема от болната на здравата глава. "Начинът, по който беше взето и комуникирано това решение само потвърждава защо е много важно да не сме зависими от един източник", категорична бе тя.

 

Премиерът Бойко Борисов ще посети Брюксел след няколко дни и очевидно проектът „Южен поток” ще бъде тема на разговор с европейските лидери.

 

Репортер: Антоанета Николова