Идеята е да се намалят лекомислените искания към посолствата на страната в чужбина

Австралия призова туристите си да не отправят лекомислени искания към посолствата на страната, като даде за пример мъж, който поискал служителите в Тайланд да му платят за проститутка.

 

Друг австралиец пък поискал от служителите в посолството да му помогнат да свали пор от покрив на сграда. Външната министърка Джули Бишъп заяви, че някои посолства привличат "серийни досадни туристи", които се връщат многократно със странни въпроси. Около 15 000 австралийски туристи са поискали помощ миналата година, информира Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Обявявайки серия от нови мерки, Бишъп посочи редица искания, които са били отхвърлени от австралийските посолство през миналата година.

 

"Нашите консулски служители не са там, за да плащат за ремонта на водните ви ски или сметката ви в хотела, те не са там, за да ви заемат лаптоп или да ви осигуряват офис пространство в посолството, за да си вършите работата", заяви Бишъп.

 

Служители на външното министерство съобщиха, че една туристка помолила да се грижат за кучетата й, докато била навън, а друг турист поискал помощ да свали пор от покрива на сграда.

 

Сред другите примери, дадени от властите, е случаят с мъж, който се обърнал към австралийското посолство в Банкок и поискал заем, за да си плати за тайландска проститутка. Подобни молби са често срещани в това посолство, казва Анита Дауни, високопоставена представителка на австралийското министерство на външните работи и търговията.

 

Мисията в Банкок отговаря на най-много молби за помощ, следвана от тези в Бали, Манила, Лос Анджелис и Дубай. Новите мерки включват политика за селективна или ограничена консулска помощ за хора, които се озовават в трудна ситуация. Има и планове австралийците да плащат такса за всяка консулска помощ, която получават.