Олимпийската реформа на Бах влиза в действие

Международният олимпийски комитет (МОК) откри пътя към възможността повече от един град да бъде домакин на най-големия спортен форум. Това се случи по време на извънредната 127-ма сесия на МОК, която се провежда в Монте Карло.

Основна тема на извънредната среща бе проектът за мащабна реформа, свързана с програмата на Олимпийските игри, като промените би трябвало да влязат в сила още за Игрите на 32-та олимпиада в Токио през 2020 година.

Идеята за нови организационни правила на международното движение дойде от президента на МОК, д-р Томас Бах.

Според гласуваното от сесията в Монте Карло, програмата на Олимпийските игри няма да бъде ограничавана на база на броя спортове, като решението за тяхната численост ще е изцяло в ръцете на града-домакин.

Членовете на Международния олимпийски комитет, все пак въведоха ограничения относно броя на участниците в Игрите. Според тях на летните състезания ще могат да се класират до 10 500 спортисти, които ще спорят за 310 комплекта медали. За зимните надпревари се предвижда допускането на максимум 2 900 участници, които ще спорят за 100 комплекта отличия.

Според новите правила потенциалните домакини на игрите ще могат да получават допълнителна финансова помощ, както и да провеждат някои олимпийски турнири в различни градове или дори страни.

Това отваря възможността пред разработването на съвместни кандидатури, нещо което до момента бе немислимо. Решението идва и на фона на сериозните опасения относно организирането на Олимпийските зимни игри през 2022 г., защото 4 от 6-тте кандидатстващи града се оттеглиха от борбата.