Възпяват толерантността и свободата с поклон към жертвите

 

Историята на вестник "Шарли Ебдо” влезе и в музиката. Десетки, най-вече френски, певци и творци изразиха солидарност със загиналите журналисти и семействата им. Печатниците и разпространителите на вестници се отказаха от дяловете си върху първия милион броя на вестника.  

 

Реге групата "Tryo" посвещава песента си "Шарли" на загиналите, сред които е приятелят им - карикатуристът Тиню. В клипа четиримата загинали карикатуристи Шарб, Кабю, Волински и Тиню рисуват. 

 

Певецът Франсис Лалан също възпя загиналите журналисти. В песента си той призовава за мир. Като последно послание към жертвите казва, че ще му липсват.

 

Най-големият хит стана обаче песента на Жибе Бюле. В нея той се обръща към терористите и ги пита дали са се почувствали като мъже, докато се убивали полицаи и журналисти.

 

А докато "броят на оцелелите" от "Шарли Ебдо" се изчерпва при вестникарите, печатниците и разпространителите на пресата отстъпват печалбите си в знак на солидарност. Всички приходи от първия милион броя на вестника ще отидат за семействата на жертвите и техните колеги.