Сергей Лавров разговаря по телефона с Федерика Могерини

Русия настоява за обективно разследване с участието на ОССЕ на последните артилерийски бомбардировки на Донецк и Мариупол. Руският външен министър Сергей Лавров разговаря по телефона с върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурност Федерика Могерини, предаде БГНЕС.

 

В събота поне 30 души загинаха при обстрел на град Мариупол, намиращ се под контрола на Киев. През седмицата пък конфликтът взе десетки жертви в Донецк. 

 

Пред Федерика Могерини руският външен министър е подчертал, че ако украинските сили бяха приели предложението на президента Путин от 15 януари за бързо изтегляне на тежкото въоръжение от линиите, определени в минския меморандум от 19 септември 2014, трагедията в Донецк и Мариупол можеше да се избегне.

 

Вместо това Киев пое курс на по-нататъшна милитаризация и нареди да бъдат засилени военните действия”, се посочва в съобщението, качено на сайта на руското външно министерство.

 

Лавров изрази надежда, че ЕС ще постигне съгласие от страна на украинското ръководство за започване на политическо уреждане на ситуацията.

 

Руският външен министър е обсъдил насилието в Украйна тази сутрин и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.