Алексис Ципрас е новият премиер на Гърция

Алексис Ципрас е новият премиер на Гърция. След победата на крайно лявата СИРИЗА, Ципрас си осигури подкрепата на дясната партия "Независими гърци", получавайки по този начин мандат да състави ново правителство. Днес новият министър-председател положи клетва, но отказа да сложи ръка върху Библията.  

Още по темата

 

За абсолютно мнозинство на СИРИЗА не й достигнаха две депутатски места. „Независими гърци” се нарежда на шесто място с 4,75% от гласовете.


 
"Нова демокрация" на досегашния премиер Андонис Самарас е подкрепена от 27,81% от избирателите и изпраща 76 свои представители в парламента. Резултатът на националистическата партия "Златна зора" - 6,28% от гласовете и 17 депутати в парламента, я прави третата политическа сила в Гърция.

 

Следва партията „Потами” с 6,05% и 17 депутати. Комунистическата KKE е на пето място с 5,47%, или 15 депутати. Точно след "Независимите гърци", на последно място се нареждат социалистите от ПАСОК с 4,68% и 13 депутати. 

 

Новосформираната коалиция смята да се противопостави на строгите ограничения, наложени от спасителния план за Гърция. Ципрас обеща да има само 10 министри в кабинета и да предоговори заемите в размер на 240 милиарда евро, които страната му получи. 

 

В Атина посрещнаха с тържества резултата от изборите. 

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави новия премиер, но не забрави да му напомни: "Европейската комисия има правила и те са приети със съгласието на гръцките власти". 


Победата на СИРИЗА събуди страховете за нови финансови проблеми в Гърция. 

 

"Новото гръцко правителство няма да получи по-лошо, но по-добро финансово предложение, което означава, че ние приемаме решението на гръцкия народ и очакваме правителството да приеме нашите условия", заяви европейският комисар Гюнтер Йотингер. 

 

За първи път държава от еврозоната ще бъде ръководена от партии, противопоставящи се на европейския спасителния план. Успехът на Ципрас пък ще окуражи крайните партии в Европа.


"Мисля, че вратата е отворена за нова дискусия в Европа за политиката, която Меркел подкрепя и която принуждава държавите да намаляват заплатите и пенсиите, да орязват социалните програми и финансирането в обществения сектор. Тази политика не може да продължава", коментира Бернард Риксингер, лидер на левицата в Германия. 


Въпреки очакванията за сътресения на финансовите пазари след победата на СИРИЗА, еврото започна да се възстановява след като падна до 11-годишния си минимум спрямо долара.