Ограниченията за майките на майките са удар в празното пространство, смята Христова

 

 

"Ние трябва да стимулираме с помощи работещата жена, която цял живот плаща данъци". Това заяви Христина Христова в "Събуди се". Коментарът на бившия министър на труда и социалната политика дойде във връзка с дебата около социалните помощи за майките на майките и въпроса дали те трябва да бъдат приемани като справедливост или като дискриминация. 

 

"Една реформа в социалната система сама по себе си не би могла да сработи, ако не е свързана с промени в здравеопазването и образованието.Трябва да обвържем социалната промяна с образователната такава", изтъкна Калина Крумова, като предлоижи да бъдат въведени няколко степени на образованост на майката.

 

Христова определи обсъжданите ограничения за социални помощи за малолетни и многодетни майки като "удар в празното пространство".

 

"Става въпрос за 238 раждания на малолетни и непълнолетни през 2014г. Това число е пренебрежимо малко", коментира бившият министър. По думите й тези млади жени и сега не получават детски добавки, защото има текст, който поставя като задължително условие те редовно да посещават училище.  

 

Гостите в студиото единодушно отхвърлиха твърденията, че социалната помощ за млада ромка с няколко деца може да достигне до 1500 лева месечно.

 

"Трябва да насърчаваме отговорното родителство. Темата за традициите при различните етноси не ни върши работа, защото има места, където е традиция да ядат хора", изтъкна Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Покрепа". 

 

Има хора, които са изградили житейската си стратегия върху получаване на социални помощи”, допълни той. 

 

Във връзка с казуса с родителите на малолетни деца, Манолов изтъкна: "Ние допускаме да ни бъдат налагани подобни престъпни норми и говорим за тях спокойно. Не, това е престъпление. Това е сексуална злоупотреба с деца”. 

 

Същевременно той допусна възможността да се кандидатира за президент на "Подкрепа".