Ципрас вероятно няма да може да изпълни радикалните си предизборни обещания, коментира изданието

Започва голямото пазарене между Гърция и европартньорите за дълга, пише германското списание "Шпигел". Ситуацията всъщност е ясна. Това е игра на покер между Атина и еврозоната. Който мигне пръв, губи. Но гръцката страна търпи безнадеждно и пълно поражение. Нейното положение вероятно ще се влоши още повече, ако тя напусне еврозоната,

Още по темата

коментира Якоб Киркегаард от Института за международни икономически изследвания Петерсън.

 

"В Брюксел едно нещо изглежда вече е решено: Алексис Ципрас вероятно няма да може да изпълни своите радикални предизборни обещания. Така че: Гърция остава без „подстрижка” на дълговете и вероятно без нови разходи за милиарди:", пише изданието. 


Германският министър на финансите Волфганг Шойбле разсея и последните съмнения около това с изказването си от началото на седмицата за плановете на новия премиер Алексис Ципрас: "Никога не сме натрапвали спасителната програма за Гърция. Ако Атина не желае да усвои парите от нея, това не е никакъв проблем”, но в такъв случай няма да има нов пакет. 


В същото време обаче е ясно, че нито Брюксел, нито държавите-членки искат колапс на Гърция. В Еврокомисията и европейските столици нараства загрижеността за банковата система и евентуален банкрут на страната. Поради това много наблюдатели се надяват на компромис. 


А гърците все още не са изгубили надежда, че плановете на Ципрас ще успеят.