Заменят ги с криптографски апарати

Служителите на правителството в Турция ще използват нови криптографски телефони, за да не могат да бъдат подслушвани.

 

Всички апарати ще бъдат сменени от Научните и технологичен изследователски съвет на Турция, след като редица държавни служители станаха жертва на подслушване, предаде турският в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС, като се позовава на информация от министърът на науката и технологията Фикри Ишик.

 

"Паралелната структура поставя "пиратски кодове" в стария софтуер, за да дешифрира топ секретни телефонни обаждания между висшите турски държавни служители. Но ние ги прочистихме и установихме нови кодове за новите криптографски телефони", заяви Ишик.

 

"Нашият фокус ще е върху нови криптирани смартфони и ще се концентрираме върху дизайна на нови криптографски телефони", добави още той.

 

Правителството обвинява духовника Фетулах Гюлен, който живее в САЩ, за организирането на мащабното и незаконно подслушване на висши държавници, сред които и тогавашният премиер и сегашен президент Реджеп Ердоган. Според властта това е било част от опита за преврат на Гюлен и поддръжниците му, който е включвал и разследвания срещу министри от декември 2013 г.

 

Според Ишик най-много 200-250 телефона ще бъдат произведени и ще влязат в употреба през 2016 г. Изданието припомня, че разговори на близо 5 млн. души са били подслушвани през 2012 г. според вътрешния министър на страната Ефкан Ала.