За трета поредна година у нас ще се проведе кампания срещу насилието над жените

За трета поредна година у нас ще се проведе мартенската кампания "Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени. Тази година шествието ще се проведе в София в неделя, 8 март, от 14.00 часа, а мястото на срещата е "Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“).

 

Фондация "Ресурсен Център Билитис“, Български хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент в България отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас. 

 

И през 2015 г. сред мъжете, които подкрепят инициативата, са и известни личности - музикантите от група Jeremy?, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, създателят на сайта „Изгубената България“ Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов. 

 

Тази година посланието е свързано основно с мъжете, тяхното отношение към различните форми на насилие и ролята им в преборването на сексизма в обществото – важно е да застанат в подкрепа на жертвите и да покажат ясно, че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени. 

 

"Walk a mile in her shoes“ е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират средства в помощ на кризисните центрове за жертвите.