Откриването ще отбележи спектакъла "Антигона" в театър "София"

Софийският театрален салон се открива тази вечер в театър "София" със спектакъла "Антигона", информира БГНЕС. 

 

"Софийски театрален салон", създаден през 2006 г. включва сценични театрални постижения в рамките на едноседмичен фестивал преди 27 март с обединяващия слоган: "Вижте най-добрите", в който съорганизатор е Столична Община. 

 

"Софийски театрален салон" е част от Календара на културните събития на Столична община. Освен куклени, драматични и танцови представления и пърформанси, фестивалът включва и редица паралелни прояви като изложби и теоретични дискусии, които обогатяват и разнообразяват програмата Спектакълът на Театър София "Антигона" от Жан Ануи, е с номинации за авторска музика на Христо Намлиев, за поддържаща женска роля на Дария Симеонова и за актьорски дебют – на Каталин Старейшинска. 

 

Номинираните спектакли и творци се излъчват или от съответната професионална гилдия или за 9 от категориите в театралната сфера (водещи и поддържащи мъжка и женска роля, сценография, музика, майсторско техническо осъществяване, режисура и дебют) - от специални комисии. Тази година комисията, определяща номинациите в тези 9 категории е в състав: проф. Ромео Попилев и Деница Езекиева – театроведи, Йосиф Сърчаджиев – актьор и режисьор и Петя Стойкова – сценограф. 

 

Разгледани са повече от 100 представления на над 35 театъра и театрални формции от София и страната, а от тях са избрани около 30 спектакъла от продукцията на драматичните, куклените театри и независимите театрални формации, които ще бъдат програмирани и представени в рамките на Софийски Театрален Салон "Икар" 2014. 

 

Втора комисия от по-широк кръг специалисти и експерти (Петя Стойкова – сценограф и Деница Езекиева – театровед, и двете от първата комисия, Калин Николов – музикант, Рени Врангова – актриса, Албена Александрова – журналист, Петър Кауков – режисьор) обсъжда номинираните спектакли и излъчва лауреатите на Национална Награда Икар, които ще бъдат наградени на 27 март, петък, на официална церемония в Народен театър "Иван Вазов". 

 

Наградата "Икар" за най-добър спектакъл се определя сред всички номинирани представления и се връчва от Кмета на Столична Община. Всички приходи от церемонията (билети и вип покани) отиват за Здравния и Социалния фонд към Съюза на артистите в България, които са единствените фондове, подпомагащи нуждаещи се колеги от гилдиите от сценичните изкуства. 

 

Идеята за "Софийски Театрален Салон" възниква през 2006 г., за да има прозрачност и равен състезателен характер между всички представления, които са номинирани за Икар и през 2015 г. предстои неговото десето издание. В него участват спектакли на театри от София, Варна, Пловдив, Смолян, Габрово и частни и независими трупи. Партньори са Министерство на културата и столичните театри (държавни и общински). 

 

От няколко години е създаден и Куклен Софийски Театрален Салон, който и тази година ще събере на сцената на Столичен Куклен Театър куклени представления, номинирани за Икар. Откриването му ще е на 21 март, от 11.30 часа, със спектакъла "Пук" на Бургаския Куклен Театър, а в програмата участва Столичен куклен театър, Куклен Театър – Видин, Куклен театър - Стара Загора и Куклен театър - Търговище. 

 

Тази година се навършват 90 години от рождението на актьора Георги Калоянчев и по този повод Съюзът на артистите в България организира поредица от събития, съвместно със столични театри, за да отбележи с архивна изложба и спектакли събитието.