Чувстват ли се почиващи и хотелиери защитени?

 

Двама пожарникари за 200 000 туристи. Дни преди началото на летния сезон най-големият курортен комплекс по българското Черноморие се оказва с точно един екип.

 

През юли и август, когато в Слънчев бряг почиват над 500 хиляди туристи, се очаква пожарните екипи да станат три. Чувстват ли се туристи и хотелиери защитени? 

Още по темата


В курортния комплекс, в който през юли и август броя на туристите надхвърля два пъти населението на Бургас, дежурят обикновено един или два екипа пожарникари. Само в Зона Изток на Слънчев бряг обаче хотелите са над 250. Трябва да се има предвид и натовареното движение в курорта.


"Общо взето ние сме се научили всяка година сами така да се справяме и да разчитаме на себе си и след това на пожарната безопасност", коментира Вълчо Вълчев- управител хотел. 

 

Мястото разполага с 540 легла, а заедно с персонала в разгара на лятото стават над 700 души.Затова преди сезона служителите минават обучение. 

 

За да се гарантира сигурността на летовниците през юли и август ще бъде изпратен допълнителен екип огнеборци. 28 хиляди лева ще струва на община Несебър издръжката му.

 

Минлото лято на пожарникарите в Слънчев бряг са се отзовали на над 300 сигнала. От Пожарната в Бургас уверяват, че при кризисна ситуация  в гасенето на пожар могат да се включат екипи от Поморие, Летището и частната служба в петролната рафинерия. 

 

Репортер: Цеца Алексова