Талибаните поеха отговорност за атакувания вертолет с цел да убият премиера Наваз Шариф

Двама посланици и съпругите на други двама техни колеги бяха сред шестимата загинали при падане на хеликоптер върху училище в северната част на Пакистан. За това информира американската телевизия CNN.

 

„Филипинският и норвежкият посланици обаче са убити. Убити са и съпругите на посланиците на Индонезия и Малайзия, както и двамата пилоти”, гласи информацията на Министерството на външните работи (МВнР) на Пакистан.

 

Други пътували - пакистанци и чужденци бяха ранени. „Големият въпрос е: Дали това е станало случайно или е бил нападнат хеликоптерът? Пакистанските военни подозират технически проблем, който е довел до насочване надолу на вертолета Ми-17”, коментира за първоначалните данни от разследването говорителят на армията ген. Асим Байва пред Си Ен Ен.

 

Байва също така написа в своя профил в Twitter (Tуитър), че има още "13 души са оцелели с различна степен на наранявания". Сред тях са холандският и полският посланици, става ясно още от информацията на МвНР.

 

Highslide JS
Посолството на Филипините в Исламабад, което остана без ръководител

 

Но говорителят на пакистанската талибанска организация Tehreek-D-Talibans Pakistan (TTP) настоява, че този инцидент не е случаен. „Членове на групировката ни са използвали ракети земя-въздух”, каза Мохамед  Хурасани.


Говорителят на талибаните заяви, че бунтовниците му са имали "специален план за атака" срещу пакистанския премиер Наваз Шариф по време посещението му в Долината Алтар. Шариф обаче не беше част от делегацията в Налтар, но TTP според Хурасани все пак извършва атентата.  


Хурасани се появи, за да предупреди за бъдещи атаки с използване на противовъздушните ракети SAM-7. "Ние скоро ще демонстрираме на целия свят ракетата SAM-7 и нивото на обучението си", заплаши още той.

 

Агенцията France Presse (АФП) oбаче информира, че засега няма потвърждение на информацията, че талибаните са предизвикали катастрофата. Съмненията са заради това, че регионът, в който е паднал хеликоптерът, не е считан за убежище на екстремистите.