Турският президент няма да уважи парада в Москва

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган за пореден път се скарал с руския си колега Владимир Путин и го е предупредил, че ще преразгледа отношенията между Анкара и Москва. Това разказа самият Ердоган на работен обяд с представители на академичните среди и експерти по история.

 

 

Заради това Ердоган нямало да се включи в честванията на 70 г. от победата над хитлерофашизма в Москва тази събота, на 9 май. Според медиите, Ердоган е решил, че за церемониите в Москва ще бъде пратен по-нископоставен представител на Анкара - или посланикът на Турция в руската столица, или шарже-д’афер (зам.-посланик или и.д Посланик - бел. ред.) от дипломатическата мисия.

 

 

Острата реакция на турския президент е заради факта, че Путин официално призна арменския геноцид и присъства лично на церемонията по повод 100-годишнината от клането в Ереван. "По телефона му казах, че съм като пречупен. Позицията му е вредна за двустранните ни отношения и се налага да бъде преразгледана", заявил Ердоган пред турската академична общност.

 

Моята позиция е ясна - както към Путин, така и към лидерите на другите държави
- Реджеп Тайип Ердоган

 

 

Новината идва месеци, след като пресата научи за телефонен разговор, при който стопанинът на Кремъл е заплашил турския лидер, че ако възпрепятства доставките на оръжие за режима на сирийския диктатор Башар Асад, то ще има „отговор”. Тогава на въпроса на Ердоган дали става дума за „заплаха”, руският държавен глава му отвърнал да го разбира, както си пожелае.