Снимките са направени три седмици преди смъртта ѝ

Снимки от плажна цветна фотосесия, заснета само три седмици преди смъртта на Мерилин Монро, се предлагат днес на търг в Лондон, съобщава в. "Дейли мейл".

 

Фотосите са дело на известния фотограф Джордж Барис и са били направени на 13 юли 1962 година, предава БТА. Те са били предназначени за илюстрации на книга, посветена на холивудската легенда. Но проектът пропаднал, след като Мерилин умира скоро след това в Лос Анджелис при загадъчни обстоятелства на 36-годишна възраст. Това са на практика последните професионални снимки на екранната икона.

 

Фотосесията е заснета на плажа на Санта Моника. Фотографът Барис и Монро станали добри приятели, което личи от доверието, с което позира холивудската дива пред обектива му. Фотосесията е от 6 снимки. Барис бил включен в подготвката на книга за Монро с работно заглавие "Мерилин: Нейният живот разказан с нейни думи". Но след кончината на актрисата проектът пропаднал, а фотографът Барис бил съкрушен. Дълго време той не искал да публикува последната й фотосесия.

 

25-години по-късно Барис, заедно с колегата фотограф и колекционер Едуард Уестън накрая издадоха "Последните фотографии" на Мерилин от оригиналните му негативи. Двамата подготвиха ограничено издание от 99 копия от 8 фотографии. След смъртта на Мерилин Барис се премества да живее в Париж, където изкарва 20 години . Търгът с разпечатки от последната фотосесия на Мерилин е организиран от аукционната къща "Блумсбъри". 

 

 

И до днес Мерилин Монро остава икона с възприятието си за живота и неповторимия си стил.