Няма да има големи проблеми в България, заяви икономистът Любомир Дацов

„В Гърция и тази седмица ще има пари. Късно снощи европейските централни банкери решиха да вдигнат тавана от 84 милиарда на 87, 7 милиарда. 3,7 милиарда евро са предоставени за тази седмица. Миналата седмица гърците получиха 5 милиарда и изтеглиха 4,2 милиарда. Така вече имат като наличност от 4,5 милиарда”, заяви в предаването „Здравей, България” икономистът Кольо Парамов. 

 

Според него агонията на Гърция ще бъде удължена до края на годината.

 

Що се отнася до България икономистът Любомир Дацов коментира, че БНБ отдавна е наложила контрол на банките, опериращи у нас, и ги е предупредила да изчисти рисковите активи, които представляват гръцките държавни ценни книжа.

 

„В момента банките в България имат много малко връзка с гръцката държава и гръцките ценни книжа. Ефектът няма да е значителен”, заяви Любомир Дацов.

 

Той се съмнява, че поевтиняването на морските имоти в Гърция ще удари по България.

 

„Ако продължават да дразнят с тази левичарска политика, на гърците ще им се наложи да търсят един Иван Костов и ще изпаднат в патова ситуация, която е твърде неприятна”, коментира Парамов. Според него обаче гръцките корабособственици, които са назначили Ципрас за мининистър-председател, си правят добре сметката и няма да допуснат в никакъв случай отказ от еврото и връщане към драхмата.